Het digital nomad avontuur van Fring Friend Marleen (Dutch)

Carol
By 
Carol
 — 
March 22, 2022
Het digital nomad avontuur van Fring Friend Marleen (Dutch)
Marleen Hoftijzer (32) is een echte avonturierster. Als een razende reporter jaagt ze de mooiste verhalen achterna, in binnen- en buitenland. Zo sliep ze voor haar project ‘Can I come over?‘ wereldwijd bij locals thuis en legde hun verhalen vast in een vlog, maar ook in een prachtig (foto)boek. Ze is ervan overtuigd dat veel meer bedrijven persoonlijk belevenissen moeten inzetten in hun marketing. Daarom helpt ze klanten met het creëren van originele content, zoals Insta Stories, YouTube vlogs en mooie films.

Content Creator

Marleen Hoftijzer: ‘Ondernemen zit in mijn bloed. Ik kom uit een groot gezin en bijna allemaal hebben we een eigen onderneming. Het was dus ook niet zo gek dat ik tijdens mijn afstuderen aan de kunstacademie, bij de KVK naar binnen ben gelopen. Ik regelde vervolgens mijn arbeidsongeschiktheid bij SharePeople en kwam via daar terecht bij Fring. Met Fring kan je makkelijk werk vinden en verbinden met freelancers en bedrijven. Het snel en makkelijk verbinden met freelancers en bedrijven is extra handig voor digital nomads. Zo krijg je een makkelijkere ingang bij bedrijven in het buitenland en hoef je minder lang te zoeken naar werk als je net bent aangekomen in een nieuw land.

Fotograferen in de sloppenwijken van India

‘Reizen is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Op mijn 13e ging ik al voor het eerst op pad zonder mijn ouders, op weg naar Kroatië. Mijn eerste grote reis maakte ik op mijn 20e, toen ik meedeed aan de Amsterdam Dakar Challenge. Om vervolgens twee maanden in de sloppenwijken van India te fotograferen.’

Gezond ondernemen

‘Voor mij is gezond ondernemen, doen waar je energie van krijgt. Ik kan zonder moeite 60 uur per week werken als ik op een prachtig eiland mag filmen. Voor mijn gevoel laten we ons teveel leiden door angst. ‘Wat als ik straks geen klanten meer heb als ik lang op reis wil? Heb ik wel genoeg inkomen als digital nomad? Hoe moet dat als ik ziek word?’ Door de digitalisering zijn er mooie oplossingen bedacht voor ondernemers zoals ik. En heb ik een inkomen bij arbeidsongeschiktheid geregeld bij SharePeople en kan ik een netwerk opbouwen bij Fring, zodat ik makkelijk nieuw werk kan vinden in het binnen- en buitenland.’

Wereldwijd bij mensen thuis overnachten

‘Rond mijn 27e voelde ik aan alles dat ik locatie-onafhankelijk wilde werken. Onderweg klussen doen en tegelijkertijd de mooiste culturen ontdekken. Binnen twee maanden had ik een plan uitgewerkt en zat ik in het vliegtuig richting Schotland. De start van mijn wereldreis. Twee jaar lang heb ik bij locals overnacht om onderzoek te doen naar het begrip ‘thuis’. Telkens stelde ik mijn host één vraag: ‘wat betekent thuis voor jou?’ 

Ik kwam op de meest bizarre plekken terecht, van een Australische koeienboer met een eigen helikopter tot een dakloze goudmijner. De grootste les die ik onderweg leerde, is om flexibel te zijn. Meestal wist ik niet waar ik diezelfde avond zou slapen, elk moment kon mijn planning omgegooid worden. 

Enorm dankbaar ben ik voor deze les, want het leren aanpassen heeft me goed geholpen tijdens de pandemie. Door corona kan ik minder op locatie filmen en fotograferen, daarom help ik nu bedrijven met hun social media. En dat werkt als een magneet. Mijn agenda zit overvol.’ 

Tips voor freelancers die digital nomad willen worden

Droom je ervan om net zoals Marleen locatie-onafhankelijk te werken, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Dan heeft Marleen nog een aantal goede tips voor je:

  1. Begin klein: als je nog in loondienst bent is het verstandig om als tussenstap eerst te beginnen met freelancen in Nederland. Zo kan je zelf ontdekken of je makkelijk werk kan vinden met jouw skillset.
  2. Zoek opdrachtgevers in het buitenland: Gaat het freelancen je goed af? Begin dan te zoeken naar opdrachtgevers die in het buitenland zijn gevestigd en op zoek zijn naar jouw skills. Daarnaast zijn er ook veel Nederlandse bedrijven die open staan voor remote freelancers. Ga dan ook na welke van jouw Nederlandse opdrachtgevers hier open voor staan.
  3. Breid je netwerk van digital nomads uit: Er zijn ontzettend veel leuke reisprogramma's en tours gericht op digital nomads. Door mee te gaan met zo'n reis leer je snel andere digital nomads kennen. Er zijn ook speciale digital nomad werkplekken in het buitenland waar je goed kan werken en connecten met andere nomads. Met een app zoals Fring kan je daarnaast makkelijk je freelance digital nomad netwerk opbouwen en bijhouden. Zo verlies je bij het thuiskomen niet je digital nomad vrienden uit het oog.

Ook een eigen freelance netwerk opbouwen en de wereld rondreizen als digital nomad? Download dan de gratis Fring app!

Is jouw bedrijf op zoek naar toffe social media visuals en gave content? Verbind dan met Marleen via ons Fring dashboard. Vraag een demo aan.

Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage and assist in our marketing efforts. More info
Strictly Necessary (Always Active)
Cookies required to enable basic website functionality.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.